W E A R E O N E

ENTRY ABOUT LINKS STUFFS FCBOOK TWITTER BLOGSKIN NEWER OLDER +FOLLOW
Annyeonghaseyo
Clara @ Luhan wife - Nineteen - Seoul

Tagboard

BLOG ARCHIVE;


Credits
Template : ArrienAmani
Big Help : E XO-M
Nice View:Google Chrome
Owner: Your Name
Tips untuk menghindari stres.
Posted on Tuesday, January 7, 2014 at 12:54 PM | 0 exotic(s)


Hello peeps ~

Hari ini saya mengisi masa lapang dengan post apa saja. *^_^* Okayy. Ini dia salah satunya.


Tips Untuk Menghindari Stres.


Stres itu apa?

Dalam psikologi, stres ialah perasaan ketegangan atau tekanan. Gejalanya termasuklah perasaan yang menyelubungi, kebimbangan, cepat marah keseluruhan, ketidakselamat, ketakutan, suka bersendiri, hilang selera makan, kemurungan, cepat panik, keletihan, tekanan darah tinggi atau rendah, letusan kulit atau ruam, insomnia, kekurangan keinginan seksual (disfungsi seksual), migrain, masalah gastrousus (sembelit atau cirit-birit), dan bagi wanita, gejala haid.

Kajian mengatakan stres boleh menyebabkan tumor. *woahh

Oleh itu, saya ada menyediakan beberapa tips untuk menghindari stres. :)

1. Tidur

Selalunya tidur untuk yang mengantuk sahaja. Tetapi, ia boleh digunakan untuk menghilangkan stres. Hal ini demikian kerana tidur dapat merehatkan pemikiran kita. Oleh itu, guna sedikit masa untuk merehatkan fikiran.

2. Merancang Rutin Harian

Ini juga merupakan salah satu daripada tipsnya kerana ia sebagai langkah persediaan bagi semua perkara. Oleh itu, tentukanlah masa anda. Bak kata pepatah, 'Tuhan merencanakan, kita menentukan'.

3. Berfikiran Positif

Ini tips yang paling popular. Sentiasalah berkata pada diri anda, bahawa anda tidak akan kalah pada keadaan. Ia membantu dalam meningkatkan keyakinan pada diri anda juga. Setiap masalah ada jalannya. Cuma Tuhan sedang memberi anda ujian dalam menangani masalah hidup.

4. Terima Kasih

Berterima kasihlah kepada sesiapa yang membuatkan anda stres. 1 ayat sahaja, anda akan tenang dan stres itu akan hilang dan menuju kepada orang yang membuatkan anda stres.  *adoi jahatt

5. Berdoa

 Sesungguhnya Dia mahasegalanya. Meluahlah kepada Tuhan agar anda diberkati. Jangan lupa mengucapkan syukur kerana anda masih hidup. :)

6. Music is my soul

Ini perkara yang selalu saya lakukan. Pilih lagu yang berentak slow dan TANPA suara. Lebih baik jika memilih lagu berunsurkan instrumen sahaja. Wahh tenang jiwa. :)

Terima kasih kerana membaca.
Gamsamnida :)

Labels: , ,