W E A R E O N E

ENTRY ABOUT LINKS STUFFS FCBOOK TWITTER BLOGSKIN NEWER OLDER +FOLLOW
Nota:

1. Ia harus bermula dengan tag
Annyeonghaseyo
Clara @ Luhan wife - Nineteen - Seoul

Tagboard

BLOG ARCHIVE;


Credits
Template : ArrienAmani
Big Help : E XO-M
Nice View:Google Chrome
Owner: Your Name
Mengenal HTML (basic)
Posted on Monday, December 31, 2012 at 8:47 PM | 0 exotic(s)


Dalam artikel ini, kita akan belajar bagaimana untuk mencipta jadual dalam posting Blog kami atau sebagai sebahagian daripada reka bentuk susun atur web kami. Panduan ini meliputi ciri-ciri biasa HTML dan gaya yang boleh digunakan untuk jadual. Jadual menambah satu dimensi yang berbeza untuk memaparkan kandungan anda dan sama ada anda mempunyai perlawanan bola sepak perlawanan, menu, dan senarai lagu, harga atau runcit, meletakkan mereka dalam format jadual sudah pasti lebih kemas.

Kebanyakan kita akan sama ada digunakan atau mencari jadual yang memaparkan data atau maklumat. Jika anda telah menggunakan perisian pemproses perkataan atau spreadsheet, anda perlu menjadi biasa dengan terma-terma yang memohon serta perbincangan kita di sini: -

"Berturut-turut" - garis mendatar unit
"Ruang" - garis menegak unit
"Sel" - setiap petak unit atau data yang dikelilingi oleh sempadan

Mari kita melihat beberapa contoh untuk menggambarkan bagaimana kod jadual HTML bekerja dan di mana anda boleh meletakkan mereka.

Penempatan Kod Jadual

Untuk membuat jadual dalam pos Blog, anda hanya perlu menaip kod HTML (yang disebutkan di bawah) apabila anda menulis catatan anda. Lihat bahawa anda berada dalam "Edit HTML" mod bukannya "Compose" mod apabila kod dimasukkan.http://1.bp.blogspot.com/_RfsQkzyp4tY/Rv8_G5bMd9I/AAAAAAAABDY/fc5E-XW7wJk/s1600/edit+html+001n.jpg


 Jika anda mahu jadual untuk dipaparkan dalam bar sisi anda atau di tempat lain di template anda, pergi ke Template -> Elemen Halaman -> Tambah Page Element dan pilih "HTML / JavaScript" untuk paste kod.

 Basic Table

Height:2.2m
Weight:185kg


HTML untuk jadual di atas ini.

 

Height:2.2m

Weight:185kg
dan berakhir dengan penutup </ table> tag.

2. Kami telah tetapkan sempadan sebagai 1px. Anda boleh menetapkan ia kepada "0" untuk tidak mempunyai sempadan yang boleh dilihat atau tetapkan ia kepada sebarang nilai lain.

3. Cuba untuk menentukan lebar pada setiap masa. Ini meningkatkan kelajuan beban halaman sejak pelayar akan dapat mengetepikan ruang yang diperlukan untuk jadual. Apabila anda melihat kod sumber template anda, lebar diperuntukkan untuk posting blog anda harus ditemui di bawah # utama atau # main-wrapper dan lebar jadual anda akan mempunyai untuk menjadi kurang daripada itu. Jika anda tidak menetapkan lebar, meja oleh lalai akan mengambil sehingga lebar penuh.

4. Cellpadding adalah jumlah ruang putih antara kandungan dan sempadan. Jika terdapat cellpadding tidak, anda akan mencari teks yang sangat dekat dengan sempadan.

5. Cellspacing digunakan untuk menentukan jarak antara setiap sel.

6. Setiap baris bermula dengan tag
dan berakhir dengan </ tr> tag. Dalam contoh ini, kita mempunyai 2 baris, bahagian berwarna biru sebagai baris pertama, dan merah bahagian berwarna menjadi barisan kedua.

7. Dalam setiap baris, kita mempunyai kandungan yang ditadbir oleh (data jadual) tags. Anda akan dapati bahawa dalam baris pertama, sel data pertama "Height:" bermula dengan dan berakhir dengan </ td>. Setiap sel data akan perlu disertakan dalam tag tersebut.

8. Kandungan dalam setiap sel data tidak perlu menjadi teks biasa. Anda boleh memasukkan gambar, imej, pautan, video, dan lain-lain Sebagai contoh, kita boleh menggantikan "Height:" dengan kod gambar yang kelihatan seperti ini "src="Image URL" />" untuk memasukkan gambar yang kita ada dimuatnaik ke pelayan foto. Untuk maklumat lebih lanjut pada pautan dan kod imej untuk memasukkan, anda boleh merujuk kepada panduan kami di Hyperangkai dan Pautan Imej.


 Pemformatan Teks
Anda mungkin mahu menukar fon muka teks, font saiz atau warna dan membuat teks tebal atau italik. Anda juga boleh menjajarkan teks sama ada ke pusat kiri atau kanan sel. Kami akan mencadangkan satu kaedah yang mudah untuk kita semua untuk menerima, tanpa perlu untuk belajar kod gaya rumit. Buat draf pos baru. Pilih "Edit HTML" mod dan paste kod jadual di atas. Sekarang, melihat pos di bawah mod "Compose". Menggunakan editor teks kaya, menukar fon, warna dan penjajaran untuk apa sahaja yang anda suka. Semua kod gaya akan secara automatik dimasukkan dan apa-kau-lihat-adalah-apa-anda-mendapatkan.
Jika anda ingin jadual dalam bar sisi anda, melakukan perkara yang sama, mewujudkan jadual di pos draf dan menggunakan editor teks kaya untuk memasukkan kod gaya untuk anda. Apabila anda selesai, klik kembali ke "Edit HTML" mod dan menyalin kod jadual keseluruhan. Bawah Template -> Elemen Halaman -> Tambah Page Element -> HTML / JavaScript, tampal kod ini (dengan semua gaya definisi) dan menjimatkan.
Jadual dengan Header
S / No. Kuantiti Inventori1. Plat 502. Piala 223. Bowl 30

Kod untuk jadual di atas adalah ini: -


S / No. </ th> Inventori </ th> Kuantiti </ th></ Tr>
1. </ td> Plat </ td> 50 </ td></ Tr>
2. </ td> Piala </ td> 22 </ td></ Tr>
3. </ td> Bowl </ td> 30 </ td></ Tr></ Tbody></ Table>

Nota:
1. Tag digunakan untuk menandakan kandungan sebagai pengepala dan teks itu akan berani secara lalai untuk membezakan mereka dari kandungan lain. Kami sengaja termasuk lebih banyak baris dan lajur yang membolehkan anda melihat bagaimana anda boleh memasukkan lebih baris menggunakan tag
.
Span Row dan Span Tiang
Kadang-kadang, anda mungkin mahu untuk menggabungkan sel-sel tertentu, seperti bahawa sel menjangkau pelbagai baris atau lajur seperti ini: -
MenuSalad Pemulai $ 1,00Sup $ 2,00Ikan Utama $ 3,00Ayam $ 4,00Lamb $ 5,00

Kod untuk jadual di atas adalah ini: - width="300">

Menu </ td></ Tr>
Pemulai </ td> Salad </ td> $ 1,00 </ td></ Tr>
Sup </ td> $ 2,00 </ td></ Tr >>
Utama </ td> Ikan </ td> $ 3,00 </ td></ Tr>
Ayam </ td> $ 4,00 </ td></ Tr>
Lamb </ td> $ 5,00 </ td></ Tr></ Tbody></ Table>

Nota:
1. Untuk baris atas, kami digabungkan 3 tiang dan dinamakan ia "Menu". Dalam tag , Oleh itu, kita telah dimasukkan colspan = "3" untuk menunjukkan bahawa perkataan menjangkau 3 tiang.
2. Dalam lajur kiri, kita mahu perkataan "Pemulai" keluasannya 2 baris, dan telah dimasukkan rowspan = "2" ke dalam tag .
3. Begitu juga, untuk mempunyai perkataan "Utama" span 3 baris, kita dimasukkan rowspan = "3" ke dalam tag .
Warna Sempadan, Warna Latar Belakang, Images Latar Belakang
Mari kita sekarang memasukkan beberapa warna ke kod meja kami.
Video MuzikPermainan

Jadual di atas HTML code ini: -


</ td> Videos </ td></ Tr>
Permainan </ td> </ td></ Tr></ Tbody></ Table>

Nota:
1. Kami telah menambah bordercolor ke meja. Ambil melihat HTML Perenambelasan kami Kod Warna artikel untuk lebih banyak pilihan warna dan kod untuk digunakan.
2. Untuk menambah warna latar belakang kepada sel, memasukkan takrif bgcolor.
3. Sekiranya anda mahu, anda boleh mempunyai imej latar belakang dan bukannya warna seperti yang kita telah dilakukan di atas sel "Video". Upload imej ke pelayan percuma dan memasukkan URL yang relevan imej itu.
4. Dalam sel kanan bawah, kami telah dimasukkan imej bukannya teks, menunjukkan kepada anda bagaimana imej boleh dimasukkan ke dalam jadual.
Kaedah Alternatif
Kami menamatkan ini sebahagian daripada artikel pengenalan kami pada jadual kod HTML dengan kaedah alternatif untuk memasukkan jadual ke Blog posts. Jika anda mempunyai pemproses perkataan - MS Word, OpenOffice penulis, dan lain-lain - anda boleh membuat beberapa dalam pemproses. Format, masukkan teks anda dan apabila ia dilakukan, menyekat menyalin keseluruhan jadual. Go to Post Baru anda dan di bawah "Gubah" mod, tampal jadual.
Apabila anda melihat jawatan dalam "Edit HTML" mod, anda boleh melihat kod jadual yang serupa dengan apa yang kita telah dibincangkan di atas. Walaupun kaedah ini memasukkan jadual adalah mudah untuk orang biasa, kod akhir boleh berantakan dengan gaya definisi dan lain-lain yang dibawa dari pemproses perkataan. Jika anda ingin, buat jadual mudah menggunakan pemproses perkataan anda tetapi menggunakan editor Blogger teks format fon, warna dan penjajaran. Untuk memasukkan warna latar belakang dan imej, ia masih dinasihatkan untuk mengikuti panduan di atas.
Buang Ruang Putih
Anda boleh melihat banyak ruang putih atau jurang di atas meja. Untuk mengeluarkan ini ruang yang tidak perlu, anda akan perlu untuk memadatkan kod dan keluarkan rehat talian. Kami telah menggunakan banyak rehat selaras dalam kod di atas supaya anda lebih baik boleh memahami bagaimana kod berfungsi. Ambil contoh pertama Jadual Asas, memadat kod akan bermakna menghapuskan semua garis rehat baru seperti ini: -

Tinggi: </ td>
2.2m </ td> </ tr
>
Berat: </ td> 185kg </ td> </ tr> </ tbody> </ table>


Credit to :- Tips for new Blogger